Daling aantal leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs in Amsterdam
Het aantal leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs in Amsterdam is gedaald: van 3,1% in 2018 naar 2,5% in 2024. Deze daling is extra opvallend omdat de landelijke cijfers juist een stijgende trend laten zien.

Deze positieve ontwikkeling past bij de ambitie van Amsterdamse schoolbesturen dat leerlingen die een diplomagerichte route volgen, dit zoveel mogelijk op een reguliere school doen. Door het grotere aanbod in profielen en vakken, kunnen leerlingen hier onderwijs volgen dat beter aansluit bij hun interesses en talenten. Zo zijn ze beter voorbereid op hun verdere (school)loopbaan. Bovendien zorgt samen naar school gaan voor sociale inclusie.
Hoewel er niet één duidelijke oorzaak is aan te wijzen voor de daling, zet het Samenwerkingsverband met verschillende interventies in op het versterken van deze trend. Naast bovenstaande pluspunten voor de overstappende leerlingen biedt deze verschuiving ook voordelen voor alle leerlingen in het regulier onderwijs:
- Hoe minder middelen naar het vso gaan, hoe meer budget beschikbaar komt voor de ondersteuning binnen het reguliere onderwijs.
- Bovendien gaat er met leerlingen die overstappen van het vso naar het vo waardevolle expertise mee, waar ook andere leerlingen in het regulier onderwijs van kunnen profiteren.
Programmateam Samenwerking vso-vo wil daling versnellen
Het programmateam Samenwerking vso-vo van het Samenwerkingsverband versterkt de samenwerking tussen voortgezet speciaal en regulier onderwijs om de overstap te vergemakkelijken en stappen te zetten naar inclusief onderwijs. Dat doen we op de volgende manieren:
- Vanaf komend jaar hebben alle middelbare scholen een trajectvoorziening - Een trajectvoorziening helpt bij de ondersteuning van leerlingen die extra hulp of een aangepast leertraject nodig hebben. Scholen kunnen zo uitval voorkomen en re-integratie van thuiszitters bevorderen. De voorziening speelt ook een belangrijke rol bij de doorstroom van leerlingen van het voortgezet speciaal naar het reguliere onderwijs.
- Kennismaken en uitwisselen van kennis en expertise - Er zijn regelmatig bijeenkomsten waarin collega’s uit het speciaal en regulier voortgezet onderwijs kennis kunnen maken en kunnen leren van elkaars ervaringen. Door deze uitwisseling wordt het makkelijker om elkaar te vinden en samen te werken.
- Vso-leerlingen worden gekoppeld aan een reguliere school - Alle leerlingen die naar de diplomagerichte route van het voortgezet speciaal onderwijs gaan, worden vanaf nu gekoppeld aan een reguliere school. Deze school is betrokken bij de leerling en houdt een plek vrij om de doorstroom te vergemakkelijken, als een leerling eraan toe is.
- Doorplaatsingsarrangement - Om de doorstroom juridisch en financieel te regelen, heeft het Samenwerkingsverband een doorplaatsingsarrangement ontwikkeld.