Amsterdamse kinderen lijden onder discriminatie en racisme
Amsterdamse kinderen en jongeren met een migratieachtergrond ervaren dagelijks discriminatie en racisme. Dat blijkt uit het rapport Anders behandeld van kinderombudsman Annemarie Tuzgöl-Broekhoven. De gevolgen op de langere termijn zijn groot. De kinderen lopen een hoger risico op psychische problemen en een negatief zelfbeeld.

Onderzoek
Voor het eerst is op grote schaal onderzocht hoe Amsterdamse kinderen discriminatie en racisme ervaren in hun dagelijks leven. Annemarie Tuzgöl, kinderombudsman van de metropoolregio Amsterdam, sprak samen met onderzoekers van Stichting Alexander met 73 kinderen en jongvolwassenen tussen de 8 en 18 jaar, die te maken krijgen met racisme of andere vormen van discriminatie. De geïnterviewde kinderen gaven aan dat ze lijden onder pesten, vaak door discriminatie of racisme. Ze worden niet alleen gepest door leeftijdsgenoten, maar ook door volwassenen die ze tegenkomen op straat, online, bij het sporten, in winkels en op school.
Oplossingen
In haar rapport draagt Tuzgöl-Broekhoven verschillende oplossingen aan, waaronder:
- het doelmatiger bestraffen van discriminerend gedrag en het belonen van positief gedrag,
- het meer betrekken van ervaringsdeskundigen,
- het verbeteren van het toezicht,
- het laagdrempeliger maken van de mogelijkheid racisme en discriminatie te melden.
Ze roept de gemeente op direct werk te maken van deze aanpak.
Vragen of opmerkingen?
Vul dit formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Gaat je een vraag over een specifieke leerling, vermeld dan ook je telefoonnummer en of de leerling ingeschreven staat op een school (en zo ja: welke school).