Interview

Op pad met de documentaire ‘Hoogbegaafd. Wat nu?

De documentaire Hoogbegaafd, wat nu? informeert over hoogbegaafdheid. De documentaire toont aan dat meer- en hoogbegaafdheid geen elitair probleem is. En dat het niet altijd een zegen is voor de leerling, de school en de ouders. Ook geeft de documentaire inzicht in dat deze leerlingen het niet allemaal vanzelf kunnen op school, ook al zijn ze slim.

hb film leerlingen en sunny bergman

Meedoen

Een van de opdrachtgevers van de documentaire vanuit het Samenwerkingsverband, Hetty Mulder, vertelt: “We laten zien dat er de afgelopen vier jaren heel veel mooie dingen zijn gebeurd op scholen voor voortgezet onderwijs in Amsterdam op het gebied van het ondersteunen van leerlingen met kenmerken van meer- en hoogbegaafdheid.

“Met deze documentaire “onder de arm” willen we een ingang vinden bij scholen die nog niet meedoen met ons werk vanuit het Samenwerkingsverband om deze leerlingen te ondersteunen in projectvorm mét middelen uit de ons toegekende nieuwe subsidie van OCW.”

Op dit moment, zo’n drie maanden na het uitkomen van de documentaire, ziet het ernaar uit dat de doelen in alle opzichten gehaald zijn. Bij iedere vertoning ontvangen de kijkers de documentaire bijzonder goed.

Fantastische gesprekken

Hetty stelt na de vertoning op een school standaard drie kenvragen: Wat raakt je? Wat is nieuw voor je? Wat betekent dit voor jouw werk? Hetty: “Dan komen er fantastische gesprekken op gang. De documentaire komt echt bij iedereen binnen, en bevat voor veel kijkers echte eyeopeners. De positieve ondertoon “als deze leerlingen gezien en (h)erkend worden heb je op school al een wereld gewonnen” komt echt uit de verf en geeft hoop.

Ook stromen de aanvragen van scholen binnen om samen met medewerkers van het Samenwerkingsverband en het hele team van de school de documentaire te bekijken en een nagesprek te organiseren. Hetty: De mond op mond reclame na vertoning tijdens onze grote conferentie over verborgen hoogbegaafdheid doet zijn werk en daar zijn we heel blij mee.

Vertoningen

Voor de vertoning in Pakhuis de Zwijger op 7 maart 2024 zijn al meer dan 250 aanmeldingen. Die komen niet alleen uit Amsterdam en omstreken maar uit het hele land. Hetty: “Vanuit ons netwerk begaafdheid via Oberon en Image tonen ook Samenwerkingsverbanden uit andere delen van het land veel belangstelling. En binnenkort zendt AT5 de documentaire uit. Kortom, wij zijn heel erg blij dat we voor deze vorm gekozen hebben en we hopen nog heel veel scholen en mensen met ons werk te bereiken. Allemaal voor die leerlingen, want daar doen we het uiteindelijk voor. Het gaat immers om 2,5 tot 10% van onze leerlingpopulatie.”

Lees meer