Trainingsdagen voor veiligheidscoördinatoren
In het schooljaar 2024-2025 bieden we deskundigheidsbevordering voor veiligheidscoördinatoren aan. De trainingen zijn kosteloos voor de school onder voorwaarde van 80% aanwezigheid. De trainingen zijn onderdeel van de financiële toekenning die de school ontvangt voor de veiligheidscoördinator.
Handvatten voor veiligheidscoördinatoren
De trainingen zijn gericht op het vergroten van bestaande kennis, vaardigheden en competenties, zodat veiligheidscoördinatoren, in samenwerking met jeugd- en veiligheidspartners, effectieve veiligheidsmaatregelen kunnen ontwikkelen, implementeren en handhaven binnen de eigen school.
Actuele veiligheidsthema’s
De trainers geven de actuele veiligheidsthema’s die spelen in het stadsdeel en die deelnemers benoemen tijdens de training, door aan de projectleiders Jeugd & Veiligheid. Deze projectleiders zorgen ervoor dat deze thema's in de reguliere schoolveiligheidsoverleggen opgepakt worden. Zo zorgen we voor een verbinding tussen de deskundigheidsbevordering en de bestaande overleggen met de projectleiders Jeugd & Veiligheid.
De trainingen
Het trainingsbureau VEICO biedt zes trainingen aan in het stadsdeel van de school:
- Werken met kaders: Samenwerking met de politie om veiligheidscoördinatoren te trainen in het navigeren en toepassen van wettelijke en beleidsmatige kaders die relevant zijn voor schoolveiligheid.
- Groepsdynamiek: Focus op het samenwerken met straatcoaches om groepsprocessen en druk binnen de school te begrijpen en hierop in te grijpen.
- De leefwereld van jongeren: Een samenwerking met jongerenwerk om dieper inzicht te krijgen in de sociale en digitale wereld van jongeren.
- Omgaan met risicogedrag: Samenwerking met HALT om methoden te ontwikkelen voor het herkennen en aanpakken van risicogedrag onder leerlingen.
- De praktijk: Deze module draait om de uitdagingen die je in de praktijk tegenkomt, zoals communicatie binnen de school, ondersteuningsbehoefte, datagericht werken, en andere praktische obstakels.
Trainingsdagen
De trainingsdagen zijn van 10:00-15:00 uur op een locatie van een jeugd -en veiligheidspartner. De dag bestaat uit het bespreken van actualiteiten, interactieve groepsopdrachten/discussies, aanbieden van theoretische kennis en intervisie op basis van een casus en interviews met een jeugd- en veiligheidspartner. De deelnemers behandelen de stof vanuit een trainingsboek.