Het verlengd onderwijslokaal op de CSB
Voor leerlingen die om wat voor reden dan ook vastlopen in een reguliere onderwijssetting, realiseerde de CSB een verlengd onderwijslokaal (VOL).

In deze uitnodigende ruimte met vaste begeleiders kunnen leerlingen tijdens bepaalde lessen, pauzes, voor en na schooltijd terecht. Ze krijgen hier begeleiding en maken huiswerk. Ook is het een plek om even tot rust te komen.
Voor leerlingen...
Het VOL is het verlengde van wat er gebeurt in het leslokaal, met extra begeleiding. Per lesuur stemt de leerling de communicatie met de docent af. Dit doen ze aan de hand van een ticket die de leerling meebrengt. Leerlingen die in het VOL verblijven gaan uiteindelijke weer succesvol terug in de les.
“Als mijn emoties opstapelen kan ik in het VOL tot rust komen en mijn schoolwerk maken” Leerling M3
...en docenten
Naast de begeleiding fungeert het VOL ook als expertisecentrum voor docenten en ondersteunend personeel. Zij krijgen hulp in de vorm van handelingsgerichte adviezen, coaching en ondersteuning bij het schrijven van handelingsplannen. In groepstrainingen voor en door docenten, delen zij kennis en ervaring. Hoe vraag je bijvoorbeeld op een veilige manier feedback van de klas? Naar aanleiding van zo'n training, kiest de CSB nu voor leerlingbesprekingen, in plaats van rapportvergadering.
Bildung
Het VOL is de plek waar je werkelijk contact maakt met een onderwerp en met elkaar. In het VOL delen docenten en leerlingen expertise en ervaringen: hoe spelen ze optimaal op elkaar in? Hoe ga je bijvoorbeeld om met een leerling die slechtziend is? Door het contact tussen de docenten en de leerlingen ontstaat er meer oog en respect voor elkaar en elkaars situaties.
Het VOL vergroot de aanwezigheid van de leerlingen in de les, de leervaardigheden, het zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Het ondersteunt het bewustzijn over de eigen kwaliteiten en valkuilen.
De ruimte
Bij de VOL-ruimte zijn twee spreekkamers. De kamer van de zorgcoördinator dient als het loket van het VOL en grenst aan de VOL-ruimte. Hierdoor is alle ondersteuning op één plek en zo toegankelijk voor leerlingen en personeel. In het VOL is altijd iemand aanwezig: de onderwijsassistent en/of één van de andere leden uit het ondersteuningsteam: de bpo-er, de docent exacte vakken, de remedial teacher, de life-coach en de psycholoog.

Voor wie is het VOL?
- Leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte;
- Leerlingen die vanwege angst of een (fysieke) beperking gedeeltelijk niet kunnen deelnemen aan klassikaal onderwijs en hierdoor dreigen uit te vallen;
- Leerlingen die in het vso excelleren en (geleidelijk) willen instromen naar het reguliere onderwijs;
- Leerlingen uit de eerste klas en zij-instromers die binnenkomen en ondersteuning nodig hebben in het versterken van de basisvaardigheden ter bevordering van succesvolle instroom;
- Docenten (in opleiding) en ondersteunend personeel die advies, ondersteuning en deskundigheidsbevordering op maat nodig hebben en onderdeel worden van de begeleiding;
- Het opvanglokaal is ook pauzeruimte voor leerlingen die daar behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld leerlingen die angstig zijn, een fysieke beperking hebben, een diagnose hebben binnen het autistisch spectrum, of leerlingen die op zoek zijn naar aansluiting.
Ouderbetrokkenheid
In plaats van oudergesprekken voerde de CSB driehoeksgesprekken in. Ook voor ouders brengt het VOL vertrouwen, waardoor er minder ongerustheid is. De betrokkenheid bij school is groter en ze zijn geholpen bij het erkennen van de ondersteuningsbehoefte van het kind.
Vragen of opmerkingen?
Vul dit formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Gaat je een vraag over een specifieke leerling, vermeld dan ook je telefoonnummer en of de leerling ingeschreven staat op een school (en zo ja: welke school).