Extra ondersteuning
Voor leerlingen die meer nodig hebben dan de basisondersteuning, is er in Amsterdam een dekkend netwerk van voorzieningen voor extra ondersteuning.
Onderwerpen
Onderwijsadviseurs
Sommige leerlingen hebben moeite de juiste school te vinden, of ze hebben behoefte aan extra ondersteuning en begeleiding. De onderwijsadviseurs van het Samenwerkingsverband helpen scholen daarbij.
Ontwikkelingsperspectiefplan
Voor leerlingen die meer nodig hebben dan de basisondersteuning, is er in Amsterdam een dekkend netwerk van voorzieningen voor extra ondersteuning. Voor deze leerlingen stel je als school een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) op.
Leerwegondersteuning vmbo (lwoo)
Voor leerlingen die zonder extra hulp, geen vmbo-diploma zouden kunnen halen is er leerwegondersteuning vmbo.
Bovenschoolse voorzieningen
Sommige leerlingen hebben meer ondersteuning nodig dan de basisondersteuning. Die ondersteuning kan op school, of daarbuiten plaatsvinden. Zij volgen bijvoorbeeld onderwijs in kleinere klassen, krijgen extra persoonlijke aandacht, begeleiding bij psychische problemen of zijn gebaat bij extra ondersteuning thuis. Voor deze leerlingen kan een onderwijs-zorgarrangement helpen.
Niet-schoolse voorzieningen
Voor leerlingen die dreigen uit te vallen of zijn uitgevallen uit het voortgezet onderwijs en waar geen (bovenschoolse) onderwijsvoorziening past, is er de niet-schoolse voorziening (NSV). Deze voorziening biedt tijdelijk begeleiding, coaching en ondersteuning aan jongeren in de leeftijd van 15 tot 23 jaar.
Consultatie vanuit Cluster 1 en 2
Een adviseur, afkomstig uit een Cluster 1- of Cluster 2-schoolbestuur geeft consultatie en advies over slechtziendheid en blindheid of over taal-, spraak- en gehoorproblemen.
Hij doet dit aan zowel het regulier als speciaal voorgezet onderwijs en bij de overstap van het basis- naar het voortgezet onderwijs.
LINK: terug naar school
LINK is voor leerlingen die vanwege angst of depressie niet meer naar school gaan. De school verwijst leerlingen naar LINK. Het doel van LINK is om niet-schoolgaande leerlingen terug te leiden naar school.
Robots voor leerlingen die niet naar school gaan
Een leerling die niet naar school komt, kan toch lessen volgen via een videoverbinding.
Toptrajecten
De meeste leerlingen halen hun diploma binnen het regulier onderwijs zonder al te grote problemen. Een heel enkele keer kán een leerling het wel, maar lukt het niet. Omdat de leerling slecht in zijn of haar vel zit en niemand begrijpt waarom. Omdat het thuis niet lekker gaat. Omdat een docent niet goed weet hoe een leerling te begeleiden. Of misschien wel alles tegelijk. Voor die leerlingen zijn er de Toptrajecten.
Zieke leerling (APOZ)
Scholen voor voortgezet onderwijs van het Samenwerkingsverband kunnen via het Samenwerkingsverband extra ondersteuning aanvragen voor chronisch zieke leerlingen en leerlingen met een fysieke beperking.