Masterclasses: loopbaanoriëntatie en begeleiding voor mentoren

Hoe begeleid je als mentor, de leerling het beste van de middelbare school naar een vervolgopleiding?

Na twee succesvolle masterclasses voor decanen, loopbaanoriëntatie en -begeleiding-coördinatoren en overstapcoaches van het mbo, biedt het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen is samenwerking met Youngworks nu een vervolg voor mentoren aan.

Goede begeleiding vervolgonderwijs

Jongeren hebben begeleiding nodig bij de overgang van het voortgezet onderwijs naar vervolgonderwijs. Een goede loopbaancoaching en afstemming tussen het voortgezet onderwijs en het vervolgonderwijs (mbo/hbo/wo) is hierbij essentieel.

Als mentor aan de slag

Als mentor vervul je vaak een spilfunctie voor de leerling. In deze masterclass bieden we je een theoretisch kader en praktische oplossingen aan om met loopbaanoriëntatie en begeleiding aan de slag te gaan. En om samen met de andere mentoren casuïstiek te bespreken die je opdoet in je klas.

Vijf workshops

In de vijf workshops en een slotbijeenkomst volgen we de methodiek van Design Thinking. Hierbij loop je als deelnemer een procesanalyse door om vanuit een brede analyse van het probleem tot een oplossing te komen. De methodiek is gericht op eigen ideeën over loopbaanoriëntatie en -begeleiding en de overstap van voortgezet naar middelbaar beroepsonderwijs.

👉🏿 Doe je aan alle onderdelen van het programma mee? Dan is deelname kosteloos en ontvang je tijdens de slotbijeenkomst een certificaat.

👉🏿 Wees er snel bij, we hebben plek voor 20 deelnemers.

Download de presentaties
Agenda
Januari Intake: individuele online intakegesprekken waarin we jullie vragen ophalen. Waar ligt jouw grootste uitdaging als het gaat om loopbaanoriëntatie en -begeleiding?
Zo maken we het programma op maat.
   
15 februari  15.00-17.00 Kennismaken, theorie en kader - Studiekeuze en het belang van loopbaanoriëntatie en begeleiding: kennismaken met elkaar en de methodiek Design Thinking. We verkennen ook de eindopdracht via een prototype.
   
15 maart 15.00-17.00 Kruip in de huid van...- Oefenen met één-op-één loopbaan en oriëntatie-gesprekken met jongeren (acteurs).
   
12 april 15.00-17.00 Ontwikkelen prototype - blik richten op de oplossing.
14 juni

Slotbijeenkomst met een pitch van het ontwikkelde prototype aan een jongerenpanel.