Echt weten wat je wilt: M-JAAR

De ‘M’ van M-Jaar staat voor ‘middenjaar’. Het is een ‘mbo-oriëntatie’ jaar waarbij vmbo’ers, havisten en mbo’ers zich kunnen oriënteren op vervolgopleidingen.

Leerplichtig

Omdat deze leerlingen vaak nog leerplichtig zijn, moeten vmbo’ers met een diploma op zak een vervolgopleiding doen. Om die groep te ondersteunen, is M-jaar opgericht. ROC TOP is de eerste opleider in Nederland die het M-Jaar aanbood. Inmiddels zijn al twee lichtingen afgestudeerd.

Een breed oriëntatieprogramma

In het brede oriëntatiejaar bij ROC TOP krijgen de leerling ruimte om kennis te maken met beroepen en vervolgopleidingen binnen het mbo. De leerling ontmoet inspirerende mensen: van ondernemers die zelf een eigen zaak hebben opgebouwd tot mensen die een carrièreswitch hebben gemaakt. Van technici tot mensen die anderen helpen om hun leven op de rit te krijgen.

In gesprek met mentor en studenten M-jaar

Persoonlijke ontwikkeling

Met het M-Jaar krijgen studenten alle mogelijkheden voor persoonlijke groei, beroepsoriëntatie en voor het experimenteren met beroepen. Persoonlijke ontwikkeling staat centraal. Behalve vakken als Engels, Nederlands, wiskunde en rekenen, staan er ook allerlei excursies, coachingsessies, gastcolleges en praktische oefeningen, zoals het indienen van een belastingaangifte, gepland.

>> Lees verder over het M-Jaar staat op de website van ROC TOP

Oud- Student Elijah Banks (17) uit Amsterdam over het M-Jaar

“Nadat ik klaar was met het vmbo, ben ik naar de havo gegaan. Daar ben ik mee gestopt omdat het te veel theorie was, ik wil praktischer werken. Nu zit ik hier om uit te zoeken wat ik wil gaan doen en ik verwacht dat deze opleiding mij hierbij gaat helpen. Ik wilde eigenlijk fotograaf worden, maar het is heel lastig om daar echt je werk van te maken. Ik kijk het meest uit naar de sprekers vanuit verschillende banen, zoals vandaag over biometrie. Het was niet echt mijn ding, maar het is wel interessant om te zien wat voor opties er zijn.”

>> Lees het artikel in het Parool over het M-jaar
 

Reacties

Lees verder