Vmbo-decanen begeleiding

‘Vmbo-decanen begeleiding’ ondersteunt startende decanen bij een goede start. Voormalig decaan Tom Kleinen decaan Glenn Rood begeleidden in 2021-2022 een aantal aankomende decanen. Nathalie French was één van die decanen. Ze werd begeleid door Glenn Rood.

Het begeleidingsprogramma bestaat uit persoonlijke begeleiding en begeleiding in groepsverband met intervisie. Deze vormen wisselen elkaar af. We vroegen Nathalie en Glenn naar hun ervaring met dit traject. Nathalie werkt sinds 2020 als decaan op het Geert Groote College. Glenn Rood is sinds 2015 decaan op het Cburg college.

Eén aanspreekpunt

Glenn: “Voor de individuele begeleiding gaan we over het algemeen langs bij de school. In mijn geval was dit Bredero Mavo, het Sweelinck College, het Geert Groote College en het Huygens College. Na een aantal bezoeken vonden een paar decanen het ook erg leuk om een keer bij ons op het Cburg college langs te komen. Ook werd ik vaak opgebeld voor een korte vraag. Zo werd ik werd dus een aanspreekpunt.
Nathalie vond het fijn om één aanspreekpunt te hebben. “Zo kun je vragen stellen over zaken die je tegenkomt. Doordat je weet dat je op je begeleider kunt steunen, krijg je zelf meer vertrouwen om zaken aan te pakken. Ik denk dat het is sowieso fijn is om buiten je eigen schoolmuren een 'buddy' te hebben waar je mee kunt brainstormen.”

Taken van de decaan

Glenn: “Als leraar wil je graag andere mensen helpen en wat leren. Wat ik er zelf van leerde is dat het decanaat op iedere school heel anders ingericht is. Op de ene school regelt de decaan de zijinstroom en op de andere school is de decaan weer alleen voor de doorstroom op het MBO.
Nathalie: “Wat ik geleerd heb is te veel om op te noemen. Wat ik zou willen meegeven is dat het decanaat en het lob-traject in school zichtbaarder en van iedereen moet worden.

Netwerk delen

Glenn: “Het belangrijkste aspect van de begeleiding is dat ik de decanen die ik begeleid in contact breng met de juiste personen. Ik zorg dus voor een netwerk, zo zijn veel decanen niet eens gekoppeld aan een overstapcoach. Verder is het voor de beginnende decanen ook gewoon prettig om vragen te stellen als ze ergens tegenaan lopen.
Nathalie: “Glenns netwerk is erg uitgebreid, zo wist hij bij een vraag altijd wel iemand die hem kon beantwoorden als hij er zelf geen ervaring mee had.”

Steunpilaar

Glenn: “De te begeleiden groep decanen is zeer divers. Alle decanen zijn anders. De een heeft hulp nodig voor een netwerk, een ander wil juist bepaalde casussen bespreken. En weer een ander wil alleen graag bevestiging krijgen over dat wat hij doet wel juist is.
Nathalie: “Glenn heeft onzichtbare voelsprieten en kan daardoor de juiste vragen op het juiste moment stellen. Ik heb de begeleiding ervaren als een steunpilaar waar je met alle mogelijke vragen en casussen terecht kunt. Glenn houdt contact en reageert rap wanneer ik ergens mee zat.

Volgend jaar verder

Glenn: “De groepssamenstelling ziet er anders uit. Tom Klein is helaas gestopt en wordt vervangen door twee zeer ervaren decanen. Ook gaan we meer individuele begeleiding aanbieden, omdat bleek dat hier meer behoeft aan was.”
Nathalie: “Wat ik aanraad is dat als je deze begeleiding gaat doen, je na je afspraak meteen een nieuwe datum prikt. Zo hou je de vaart erin. De weken vliegen voorbij. Als de volgende afspraak al staat, dan weet je zeker dat het ervan komt.

Meer weten?

Neem dan contact op met Heleen Brandt

Reacties

Lees verder