Vmbo-docente Maxe de Rijk: ‘Een jaar geleden kwam ik in mijn klas uit de kast’

Maxe de Rijk koos als politicoloog vol overtuiging voor lesgeven op een vmbo-school, ze wil dat scholieren van alle niveaus zich van waarde voelen. Sinds kort houdt ze een blog bij over haar ervaringen als docent op een zwarte school.

1 Politiek is ook van jou

“Thuis werd er veel over politiek gepraat. Ik was een jaar of acht toen we met de hele familie demonstreerden tegen de Irak-oorlog en mijn nichtje en ik onze zelfbedachte slogan ‘Bush, Bush, neem eens een koude douche’ scandeerden en er steeds meer mensen met ons meededen. Wow, dachten wij als kleine meisjes, je kunt dus iets beginnen en andere mensen nemen dat over. Die oorlog hebben we er niet mee tegengehouden, maar het is wel mijn eerste herinnering aan dat je mag roepen wat je vindt.

Ik heb al jong geleerd dat je onderdeel van de maatschappij bent en dat als je dingen wilt veranderen, je dat zelf kunt doen: politiek is ook van jou. Ga maar de straat op, bedenk maar hoe je ergens aandacht voor kunt vragen – dat gaf me zelfvertrouwen: vanaf dat ik jong ben stuur ik al stukken naar de krant als ik denk dat dat iets toevoegt. Mijn leerlingen zouden dat bijvoorbeeld nooit doen, die denken al gauw: wie zit er nu op ons te wachten? Daarom is het zo belangrijk dat je als kind al meekrijgt dat je mening ertoe doet.

Pas op de middelbare school realiseerde ik me dat niet iedereen dat politieke van huis uit meekrijgt. Inmiddels probeer ik mijn leerlingen te laten inzien: dóé iets als je het ergens niet mee eens bent – laat het zien, laat het horen. Élke stoeptegel is politiek, want over alles wordt een besluit genomen.”

>> Lees meer op de website van Trouw

Reacties

Lees verder