Eten op hoog niveau bij Proeve van Altra College Noord

Onberispelijk gedekte tafels, attente obers, heerlijke gerechten en bijpassende wijnen. Nee, dit gaat niet over sterrenrestaurant Librije, maar over het examen van de horecaleerlingen van Altra College Noord.

Drie leerlingen zetten dinsdag 20 juni hun beste beentje voor bij de proeve van bekwaamheid die de leerlingen moeten afleggen voor hun mbo-1 diploma richting horeca.
Ze werden geholpen door een ouderejaars die in december zijn mbo-2 diploma hoopt te halen. Het examen duurt twee dagen, want de leerlingen worden getoetst op koken én bedienen. Voor de echte horeca-beleving mocht acht gelukkigen aanschuiven aan tafel.

Viergangendiner

Horecadocent Ed stelde voor aanvang de examenkandidaten aan ons voor en legde het menu uit, met speciale aandacht voor de wijnen die hij bij iedere gang had gekozen. Eerlijk gezegd klonken de gerechten een beetje hoog gegrepen voor een mbo-1 examen. Zo kregen we:

  • Een amuse van rundertartaar met onder andere een saus van ansjovis.
  • Daarna een heerlijk voorgerecht van garnalen, zeekraal en komkommer met een currysaus.
  • Het klapstuk was langzaam gestoofde varkenswang met pomme dauphine, wortel, sperziebonen en een heerlijke saus.
  • En om het af te leren een toetje van peperijs met een terrine van granaatappel en rabarber.

Dik geslaagd
De gerechten waren stuk voor stuk heerlijk, de borden vakkundig opgemaakt, de bediening meer dan voorkomend. Een rondje aan onze tafel leverde gemiddeld een 9,5 op voor de leerlingen. Maar wij bepalen dat niet. Daarvoor waren twee officiële beoordelaars van het ROC. Wij twijfelen geen moment: dik geslaagd.
 

​14 juli 2017