Zo werken we aan de Overstap van voortgezet naar hoger onderwijs

De scholen voor voortgezet onderwijs investeren allemaal in het toerusten van leerlingen op de overstap naar het hoger beroepsonderwijs (HBO) of het wetenschappelijk onderwijs (WO).

Desondanks valt een behoorlijk aantal leerlingen tijdens de eerste studiejaren in het hoger onderwijs uit. Het Samenwerkingsverband wil in 2022 kennisdeling op het gebied van studieloopbaanbegeleiding richting HBO en WO mogelijk maken. Hierdoor kunnen scholen geïnspireerd raken en good practices van elkaar overnemen.

Praktijkvoorbeelden in Amsterdam

Student in de Klas

Student in de Klas van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) biedt jaarlijks zo’n 70 gastlessen. In de gastlessen vertellen studenten hoe zij het hbo en de overstap hiernaartoe hebben ervaren. De gastlessen zijn er voor de 4e en 5e klas van de havo en het voorlaatste en laatste jaar op het mbo.
>> Ga naar een praktijkvoobeeld van Student in de Klas

Tune In

Tune In is een driedaags programma voor aankomende HvA-studenten die als eerste uit hun gezin naar het hoger onderwijs gaan. Vlak voor hun opleiding begint, maken ze in drie dagen kennis met de typische hbo-vaardigheden en -cultuur. Projectmatig werken, plannen, tentamens maken: een hbo-opleiding vraagt om kennis, vaardigheden en vooral om doorzettingsvermogen.
>> Ga naar een praktijkvoorbeeld van Tune In